De beste keuze voor online succes

Shopware 6 - het laatste nieuws, ontwikkelingen en updates!

Shopware 6

Zoals altijd is het uitgangspunt van Shopware de groei voor haar gebruikers. Het idee van maximale flexibiliteit en de focus om shops uit te rusten voor de toekomst is ook bij het nieuwe Shopware 6 het streven. De software is namelijk volledig gemoderniseerd op basis van technologie en is weer een stap verder in de ontwikkeling van “shopsysteem” naar “uitgebreid e-commerce systeem”. Het belooft diverse features en technologische inzichten waarmee iedere winkelier zich verder kan ontwikkelen. De hoofdboodschap van Shopware 6: Meer flexibiliteit. Minder complexiteit. Eén technologie.  

Headless eCommerce
Sales Channels
Shopping Experiences
API First
Nieuwe technologieën en architectuur

Official Video Shopware 6

Alles wat jij moet weten!

Wij zijn erg enthousiast, maar we begrijpen ook dat de komst van Shopware 6 overweldigend kan zijn. Daarom proberen we alle vragen en onduidelijkheden uit de weg te ruimen door deze pagina te voorzien van alle nieuwste ontwikkelingen en updates! Wij houden je op de hoogte en nemen je graag mee. Bekijk onze laatste blogartikelen, demo en FAQ.

Sition is officieel Shopware 6 gecertificeerd!

Shopware 6

Deze nieuwe versie van Shopware biedt wederom de mogelijkheid om onszelf te verbeteren en ontwikkelen. Het zal zich daarentegen ook niet verder bouwen op de voorgaande stenen. Het verschil tussen 5 en 6 is immens technologisch. De programmering van zowel de front-end als de backend zal volledig nieuw zijn. Er zal veel veranderen, dat geldt ook voor vele databasemodellen.

Kortom, het zal compleet verschillen van voorgaande versies. De technologische inzichten zijn veranderd, evenals de architectuur. Ook de migratie naar de nieuwe versie zal niet eenvoudigweg met één klik op de knop mogelijk zijn. Maar geen zorgen, wij vertellen je er graag alles over!

 
 • Ten eerste wordt Shopware 5 nog lang ondersteund, minimaal 5 jaar. Daardoor kan iedereen rustig het juiste moment van overstappen kiezen. Of de keuze maken om te starten met de volledig uitontwikkelde versie 5.
 • Ten tweede is een volledig nieuwe admin omgeving beschikbaar: snel en voorzien van een handige kleurcodering ter herkenbaarheid.
 • Naast de standaard shop, zijn eenvoudige en nieuwe verkoopkanalen op te zetten met volledige winkelfunctionaliteit (Sales Channels). Denk bijvoorbeeld aan Facebook en Instagram shops, mobiele apps en uitgebreide maatwerk B2B shops.
 • Met de Rule Builder wordt het mogelijk om prijzen en/of btw te sturen op regels. Alle premium klanten hebben bijvoorbeeld ‘Same Day Delivery’ als optie, alle apparatuur boven de €150,- wordt gratis bezorgd of kinderkleding in de UK wordt gerekend met 0% btw.
 • Content beheren gaat nog eenvoudiger worden door middel van voor-gedefinieerde blokken bij Experience & Storytelling pages. Tot slot wordt alle tekst makkelijk beheerbaar, zonder de volledige builder te moeten gebruiken. Met name over deze features zijn wij heel enthousiast!

Verder zijn een drietal opties wat betreft overstappen van Shopware 5 naar 6:

 1. Niet overstappen: Shopware 5 is nog state-of-the-art en heeft nog ruim 5 jaar ondersteuning.
 2. Starten met Shopware 6 naast Shopware 5: hiervoor zal een automatische plug-in check beschikbaar zijn, zodat zelf het overstappen is te bepalen. Dit is mogelijk wanneer alle essentiële Shopware 5 plug-ins ook voor Shopware 6 beschikbaar zijn.
 3. Overstappen op Shopware 6: dit zal naar verwachting eind 2019 mogelijk worden voor relatief standaard shops.

De nieuwe Shopware versie is gebouwd op de volgende technologieën:

 • Symfony 4.2 as Fullstack-Framework
 • Twig (Template)
 • Bootstrap 4 (Template CSS-Framework)
 • Vue.js (Administration)
 • API-first (Restful API)

Shopware 6 is API-first gebouwd. Dit wil zeggen dat de architectuur van de software modulair van structuur is. Met een API kun je diverse systemen met elkaar verbinden en laten communiceren. Zo kunnen systemen data met elkaar delen en perfect integreren.

Oplossingen van derden zoals ERP, CRM en PIM systemen of andere afzonderlijke componenten zoals de storefront, kunnen met behulp van de API aangesloten worden aan één centraal te beheren systeem.

Het perfect integreren van verbonden systemen is een grote trend in de toekomst van e-commerce. Het schept daarnaast ook veel ruimte voor nieuwe oplossingen die zullen plaatsvinden in het dagelijks leven van mensen. Met de API-first benadering zijn we perfect voorbereid op nog te komen ontwikkelingen.

De nieuwe architectuur van Shopware 6 is flexibel, gebruiksvriendelijk, zeer performant, state-of-the-art en eenvoudig te onderhouden. De nieuwe kassa en de verbeterde productverwerking zijn modulair en volgens de laatste stand van de techniek. Daarnaast biedt het nog meer voordelen, namelijk:

 • Minder Shopware-specifieke kennis is nodig
 • Aanpassingen in technische normen
 • Verbeterde testabilities
 • Verbeterde schaalbaarheid
 • Perfecte oplossing voor internationalisering

Voor degene die ongerust zijn met de vraag of Shopware 6 zich alleen zal richten op Enterprise projecten: geen zorgen. De API-first benadering hoeft namelijk niet automatisch uitsluitend met high-end / Enterprise te gebeuren. API-first betekent, nogmaals, dat de architectuur van de software modulair van structuur is en bijna alles aan de core kan worden bevestigd en verwijderd. 

Volgens het uitgangspunt “Empower your growth” biedt Shopware 6 ideale ondersteuning, ongeacht de grootte van jouw organisatie. Als geen ander winkelsysteem op de markt voldoet de Professional-editie aan de vereisten voor middelgrote en meer complexe e-commerce projecten. Grotere projecten in het Enterprise-gebied zijn niet alleen functioneel, maar ook in de beste handen voor ondersteuning en advies.

Voor de migratie van Shopware 5 naar 6 zal geen ‘One-Click-Update’ komen. De architecturen van de twee producten verschillen sterk van elkaar, zodat een “One-Click” -migratie niet mogelijk is. Echter zijn verschillende oplossingen ontwikkeld die individuele migratie voor elk project bieden.

Shopware 5 zal uitgerust zijn met een ondersteuningsperiode van vijf jaar op lange termijn. Voor Shopware 5 evenals alle premium plug-ins wordt het volgende geboden:

 • vijf jaar langetermijnondersteuning van de introductie van SW6
 • regelmatige functionele releases tot midden 2021
 • tot midden 2023: kleine releases (bugfixes)
 • tot medio 2024 beveiligingsupdates

Voor de lancering zal veel informatie over migratie beschikbaar komen. Zoals gewoonlijk is de documentatie het eerste aanspreekpunt. Ook worden gratis video’s en tutorials aangeboden in de Academy-omgeving.

Het is mogelijk om te beginnen met Shopware 5.6 in de functionele CE-scope en later te migreren naar Shopware 6.

Community Edition:

 • Nieuwe core
 • Intelligente admin
 • Meer API’s voor meer flexibiliteit (release Q2)

Professional Edition:

 • Shopware ERP powered by Pickware
 • Report Builder
 • Rule Builder
 • Custom producten

Enterprise Edition:

 • Enterprise Search
 • B2B Suite
 • Volgroeide CMS
 • Rollback / Versiebeheer
 • Campagne beheer

Daarnaast is de update helemaal gratis voor alle Community Edition gebruikers en klanten van commerciële edities met een actieve subscription. Vervolgens worden commerciële klanten ondersteund met migratieondersteuning en een volledig gelicentieerde testomgeving.

Ten slotte kunnen we SAAS producten verwachten van Shopware in de toekomst. De vraag naar e-commerce van de Cloud blijft groeien en veel gebruikers zoeken naar oplossingen buiten de hedendaagse ‘on-premise’ wereld. In 2020 introduceert Shopware naast de bestaande productlijn ook andere producten en services die vanuit de cloud worden geleverd.

De gehele technologie volgt de API-first benadering. Desondanks kunnen we als nog bouwen op Shopware 5. De Shopware 5 lijn is een zeer stabiele, beproefde en krachtige e-commerce oplossing die met succes in de markt is gezet door meer dan 80.000 klanten. Zelfs na de release van Shopware 6 zal Shopware 5 verder worden ontwikkeld en gedurende vijf jaar worden aangeboden met ondersteuning op de lange termijn.

Hoewel er een grote breuk zal zijn tussen Shopware 5 en 6 en de migratie niet volledig is geautomatiseerd, zullen er verschillende handige upgrade-opties zijn. Migratie is een absolute prioriteit, om te zorgen dat datamigratie later zo eenvoudig en intuïtief mogelijk zal zijn.

Michel

Meer weten?
Bel met Michel Doens
073 71 10 333
Of stuur een mail

Shopware 6

Ook zo enthousiast over Shopware 6? Wij vertellen je er alles over

Shopware 6 Early Access 2

Shopware 6: Early Access 2

Shopware 6 Early Access 2 Shopware 6 Early Access 2 is vanaf nu beschikbaar! Met iedere Early Access versie zetten we een stap dichterbij Shopware

Lees meer
Shopping Experiences Shopware 6

Shopping Experiences Shopware 6

Shopping Experiences in Shopware 6 Een e-commerceoplossing net zo goed in content commerce als een puur CMS? Shopware 6 biedt de oplossing met Shopping Experiences:

Lees meer
Shopware 6 functionaliteiten

Shopware 6 functionaliteiten

Shopware 6 functionaliteiten Shopware 6 is beschikbaar en uit voor early acces. We lichten enkele Shopware 6 functionaliteiten uit de highlights kort voor je toe!

Lees meer
Shopware 6 Roadmap

Roadmap

Met de ontwikkeling van Shopware 6 in volle gang en met een ondersteuning van Shopware 5 voor ruim vijf jaar, staat er veel op de planning. Om een transparant overzicht te kunnen bieden van de productontwikkeling, is er een Roadmap. De Shopware Roadmap laat zien waar aan gewerkt wordt, wat er op de planning staat (en wanneer) en geeft een visie voor wat we kunnen verwachten in de toekomst.

Meer flexibiliteit. Minder complexiteit. Eén technologie.

“Meer flexibiliteit. Minder Complexiteit. Eén technologie.”

Shopware 6

Shopware 6 FAQ

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op!

De volledig, nieuwe technologische basis die vanaf de grond opnieuw is ontworpen in Shopware 6, biedt de perfecte basis voor de toekomst van e-commerce en online ervaringen. Daarentegen blijft Shopware 5 een technologisch goed product en biedt het een uitgebreid ecosysteem.

In de zeer ontwikkelende branche van e-commerce en technologieën wil Shopware een oplossing bieden die klaar is voor de toekomst. Shopware 6 levert een volledig nieuwe technische basis die meer flexibiliteit en minder complexiteit biedt. Het zal de shopeigenaars voorbereiden en klaarstomen zich verder te ontwikkelen in de toekomst.  

Shopware 6 is API-first gebouwd. Dit betekent dat de architectuur van de software modulair van structuur is. Met een API kun je systemen aan elkaar verbinden en geef je de systemen de mogelijkheid om met elkaar te communiceren. Zo kunnen diverse systemen data met elkaar delen en perfect integreren.

Afzonderlijke componenten zoals de storefront / administratie, of zelfs oplossingen van derden zoals bijvoorbeeld ERP, PIM of CRM systemen, kunnen met behulp van de API flexibel aangesloten worden binnen één gecentraliseerd systeem.

Verder is het op de volgende technologieën gebaseerd:

 • Symfony 4.2 als volledig Fullstack-Framework
 • Twig (Template)
 • Bootstrap 4 (Template CSS-Framework)
 • Vue.js (Administration)

Shopware 5 zal ten eerste nog minimaal vijf jaar ondersteund worden. Het is nog steeds een gedegen, feature-rijke oplossing op gebied van e-commerce. Het is ook niet de bedoeling van Shopware om 5 in de schaduw van 6 te zetten. Dus ook na de release van Shopware 6 wordt 5 verder ontwikkeld en ondersteund. Reguliere releases zijn gepland tot medio 2021, beveiliging en belangrijke bugfixes vervolgens tot midden 2023 en ten slotte beveiligingsupdates tot 2024. 

Vanwege de verschillende architecturen tussen de twee versies kan een breuk niet voorkomen worden. Migratie is dus, helaas, niet mogelijk met een simpele muisklik. 

Ook voor Shopware 5 en alle premium plug-ins wordt vijf jaar langetermijnondersteuning, regelmatige functionele releases en beveiligingsupdates aangeboden. 

Ten slotte is het ook mogelijk om Shopware 6 functies te testen in Shopware 5.

Een update met slechts een enkele muisklik, is niet meer mogelijk omdat de nieuwe technologische kern compleet vernieuwend is ten opzichte van de voorgaande versie. Echter wordt voor iedere klant een individuele manier aangeboden om up te graden naar Shopware 6. 

Sition is Shopware 6 ready en ook wij kunnen je helpen bij deze migratie. Vraag ons naar de mogelijkheden!

De eerste commerciële release, Shopware 6.0.0, is eind juli 2019 uitgekomen. Evenals Shopware 5.6 – een nieuwe versie om Shopware 5 weer iets dichter bij Shopware 6 te brengen.

Maar Shopware 6 Early Acces is beschikbaar en klaar om te downloaden!

Nee. Je loopt hierbij geen risico. Shopware 5 wordt nog zeker vijf jaar ondersteund. Verder is het mogelijk om met de aanschaf van de licentie zowel Shopware 5 vandaag als Shopware 6 in de toekomst te gebruiken. Als je een abonnement op een Shopware 5 licentie hebt, kan er op ieder gewenst moment overgestapt worden.

Ja, dankzij de vroege migratie van fabrikanten van plug-ins, zijn vele nieuwe plug-ins in ontwikkeling. De premium plug-ins van de Professional Plus editie worden daarentegen opgenomen in de core en de Professional editie.

De Professional Plus editie zal niet meer bestaan, doordat het functionele bereik van de Premium plug-ins is opgenomen in de core en de Professional versie.

Nee, bij de aanschaf van een Professional editie is het mogelijk om Shopware 5 vandaag als Shopware 6 in de toekomst te gebruiken. Shopware 5 klanten kunnen een Shopware 6 staging domein (zonder extra kosten) aan hun bestaande domein te koppelen. Deze kan vervolgens parallel worden gebruikt en later worden gemigreerd. Daardoor kan de live-shop naar Shopware 6 worden geconverteerd. 

Scroll Up

We’re

hiring!

Wij zijn op zoek naar een gedreven PHP Developer. Denk jij te hebben wat het nodig heeft? Check de vacature.