De beste keuze voor online succes

Shopware 6 is aangekondigd!

Shopware 6

Shopware is nog steeds in volle ontwikkeling voor Shopware 6. Met deze release zal alles anders zijn voor retailers en ontwikkelaars – en natuurlijk veel beter. Vraag ons naar de mogelijkheden!

Michel

Meer weten?
Bel met Michel Doens
073 71 10 333
Of stuur een mail

Op 23 mei 2019, tijdens de Shopware Community Day, is Shopware 6 aangekondigd. Deze nieuwe versie van Shopware biedt wederom mogelijkheden om onszelf te ontwikkelen en verbeteren. Vanaf juni is een pre release (6.0) beschikbaar, welke aan het eind van het jaar zal resulteren in de doorontwikkelde versie 6.1 Wij verwachten dat deze versie ook geschikt zal zijn voor de Nederlandse markt.

 

Wat is Shopware 6?

Shopware 6 is de opvolger van Shopware 5. Betekent dat dit een update is van Shopware 5, zoals het geval was met Shopware 4 naar Shopware 5? Hier kunnen wij heel duidelijk op zeggen: nee.

Shopware 6 zal zich niet verder bouwen op de voorgaande stenen. Het verschil tussen 5 en 6 zal immens technologisch zijn. De programmering van zowel de front-end als de backend zal volledig nieuw zijn. Er zal veel veranderen, dat geldt ook voor vele databasemodellen.

Kortom, Shopware 6 zal compleet verschillen van voorgaande versies. De technologische inzichten zijn veranderd, evenals de architectuur. Ook de migratie naar de nieuwe versie zal niet eenvoudigweg met één klik op de knop mogelijk zijn. Maar geen zorgen, wij vertellen je er graag alles over!

 

 

Wat zijn de nieuwe highlights?

 • Ten eerste wordt Shopware 5 nog lang ondersteund, minimaal 5 jaar. Daardoor kan iedereen rustig het juiste moment van overstappen kiezen. Of de keuze maken om te starten met de volledig uitontwikkelde versie 5.
 • Ten tweede is een volledig nieuwe admin omgeving beschikbaar: snel en voorzien van een handige kleurcodering ter herkenbaarheid.
 • Naast de standaard shop, zijn eenvoudige en nieuwe verkoopkanalen op te zetten met volledige winkelfunctionaliteit (Sales Channels). Denk bijvoorbeeld aan Facebook en Instagram shops, mobiele apps en uitgebreide maatwerk B2B shops.
 • Met de Rule Builder wordt het mogelijk eenvoudig prijzen en/of btw te sturen op regels. Alle premium klanten hebben bijvoorbeeld ‘Same Day Delivery’ als optie, alle apparatuur boven de €150,- wordt gratis bezorgd of kinderkleding in de UK wordt gerekend met 0% btw.
 • Content beheren gaat nog eenvoudiger worden door middel van voor-gedefinieerde blokken te gebruiken bij Experience & Storytelling pages. Tot slot wordt alle tekst makkelijk beheerbaar, zonder de volledige builder te moeten gebruiken. Met name over deze features zijn wij heel enthousiast!

 

Verder zijn een drietal opties wat betreft overstappen van Shopware 5 naar 6:

 1. Niet overstappen: Shopware 5 is nog state-of-the-art en heeft nog ruim 5 jaar ondersteuning.
 2. Starten met Shopware 6 naast Shopware 5: hiervoor zal een automatische plug-in check beschikbaar zijn, zodat zelf het overstappen is te bepalen. Dit is mogelijk wanneer alle essentiële Shopware 5 plug-ins ook voor Shopware 6 beschikbaar zijn.
 3. Overstappen op Shopware 6: dit zal naar verwachting eind 2019 mogelijk worden voor relatief standaard shops.

 

Technologische inzichten

De nieuwe Shopware versie is gebouwd op de volgende technologieën:

 • Symfony 4.2 as Fullstack-Framework
 • Twig (Template)
 • Bootstrap 4 (Template CSS-Framework)
 • JS (Administration)
 • API-first (Restful API)

Shopware 6 is API-first gebouwd. API-first betekent dat de architectuur van de software modulair van structuur is en dat bijna alles kan worden bevestigd aan en verwijderd uit een superdunne kern.

De integratie van perfect verbonden systemen is een megatrend die de e-commerce van morgen bepaalt. Het schept daarnaast veel ruimte voor nieuwe oplossingen die zullen plaatsvinden in het dagelijks leven van mensen.

Met de API-first benadering zijn we perfect voorbereid op deze ontwikkeling en maken we niet alleen ‘normale’ e-commerce projecten mogelijk. Het biedt ook de integratie van Shopware in meerdere richtingen en scenario’s. Of het nu gaat om toekomstige onderwerpen zoals voice- of car-commerce of het creëren van nieuwe verkoopkanalen als Instagram of Amazon. Door allereerst de huidige beperkingen van e-commerce weg te nemen, richt Shopware 6 zich opnieuw op klantervaringen.

 

Wat zijn voordelen van de nieuwe Shopware?

De nieuwe architectuur van Shopware 6 is flexibel, gebruiksvriendelijk, zeer performant, state-of-the-art en eenvoudig te onderhouden. De nieuwe kassa en de verbeterde productverwerking zijn modulair en volgens de laatste stand van de techniek. Daarnaast biedt het nog meer voordelen, namelijk:

 • Minder Shopware-specifieke kennis is nodig
 • Aanpassingen in technische normen
 • Verbeterde testabilities
 • Verbeterde schaalbaarheid
 • Perfecte oplossing voor internationalisering

Voor degene die ongerust zijn met de vraag of Shopware 6 zich alleen zal richten op Enterprise projecten: geen zorgen. De API-first benadering hoeft niet automatisch uitsluitend met high-end / Enterprise te gebeuren. API-first betekent, nogmaals, dat de architectuur van de software modulair van structuur is en bijna alles kan worden bevestigd aan en verwijderd van een superdunne kern.

Volgens het uitgangspunt “Empower your growth” biedt Shopware 6 ideale ondersteuning, ongeacht de grootte van jouw organisatie. Als geen ander winkelsysteem op de markt voldoet de Professional-editie aan de vereisten voor middelgrote en meer complexe e-commerce projecten. Grotere projecten in het Enterprise-gebied zijn niet alleen functioneel, maar ook in de beste handen voor ondersteuning en advies.

 

Migratie

Voor de migratie van Shopware 5 naar 6 zal geen ‘One-Click-Update’ komen. De architecturen van de twee producten verschillen sterk van elkaar, zodat een “One-Click” -migratie niet mogelijk is. Echter zijn verschillende oplossingen ontwikkeld die individuele migratie voor elk project bieden.

Shopware 5 zal uitgerust zijn met een ondersteuningsperiode van vijf jaar op lange termijn. Voor Shopware 5 evenals alle premium plug-ins wordt het volgende geboden:

 • vijf jaar langetermijnondersteuning van de introductie van SW6
 • regelmatige functionele releases tot midden 2021
 • tot midden 2023: kleine releases (bugfixes)
 • tot medio 2024 beveiligingsupdates

Voor de lancering zal veel informatie over migratie beschikbaar komen. Zoals gewoonlijk is de documentatie het eerste aanspreekpunt. Ook worden gratis video’s en tutorials aangeboden in de Academy-omgeving.

 

Editions & Pricing

Het is mogelijk om te beginnen met Shopware 5.6 in de functionele CE-scope en later te migreren naar Shopware 6.

Community Edition:

 • Nieuwe core
 • Intelligente admin
 • Meer API’s voor meer flexibiliteit (release Q2)


Professional Edition:

 • Shopware ERP powered by Pickware
 • Report Builder
 • Rule Builder
 • Custom producten


Enterprise Edition:

 • Enterprise Search
 • B2B Suite
 • Volgroeide CMS
 • Rollback / Versiebeheer
 • Campagne beheer


Daarnaast is de update helemaal gratis voor alle Community Edition gebruikers en klanten van commerciële edities met een actieve subscription. Vervolgens worden commerciële klanten ondersteund met migratieondersteuning en een volledig gelicentieerde testomgeving.

Ten slotte kunnen we SAAS producten verwachten van Shopware in de toekomst. De vraag naar e-commerce van de Cloud blijft groeien en veel gebruikers zoeken naar oplossingen buiten de hedendaagse ‘on-premise’ wereld. In 2020 introduceert Shopware naast de bestaande productlijn ook andere producten en services die vanuit de cloud worden geleverd.

 

Nieuwe Ecosysteem

De gehele technologie volgt de API-first benadering en is voorbereid op grensoverschrijdende handel. Desondanks kunnen we als nog bouwen op Shopware 5. De Shopware 5 lijn is een zeer stabiele, beproefde en krachtige e-commerce oplossing die met succes in de markt is gezet door meer dan 80.000 klanten. Zelfs na de release van Shopware 6 zal Shopware 5 verder worden ontwikkeld en gedurende vijf jaar worden aangeboden met ondersteuning op de lange termijn.

Hoewel er een grote breuk zal zijn tussen Shopware 5 en Shopware 6 en de migratie niet volledig is geautomatiseerd, zullen er verschillende handige upgrade-opties zijn. Migratie is een absolute prioriteit, om te zorgen dat datamigratie later zo eenvoudig en intuïtief mogelijk zal zijn.

 

Wat onderscheid Shopware 6 van 5?

Op dit moment is een complete 1:1 versievergelijking voor het complete assortiment niet beschikbaar. Alhoewel Shopware 6 volledig opnieuw is ontworpen, zijn alle functies die essentieel zijn voor het implementeren van huidige en toekomstige bedrijfsmodellen inbegrepen. Natuurlijk zal de reeks beschikbare functies in detail verschillen van Shopware 5. Kortom, productdifferentiatie op functieniveau is gepland, zodat 6 zelfs nog meer functies heeft dan 5.

 
Houdt onze blogsite in de gaten voor alle laatste updates, nieuws, ontwikkelingen, tips&tricks en nog vele meer! Volg ook onze social media en blijf volledig op de hoogte!
Scroll Up