Migratie van Magento naar Shopware binnen de Nederlandse markt

Eenvoudig en snel migreren van Magento naar Shopware? Michel Doens trapte de derde Shopware User Group, georganiseerd door Sition, af met een presentatie over de migratie naar Shopware binnen de Nederlandse markt. Op 26 maart 2019 heeft de derde Shopware User Group plaats gevonden. Deze editie van de SWUG (Shopware User Group) werd georganiseerd door…

Shopware migratie

Eenvoudig en snel migreren van Magento naar Shopware? Michel Doens trapte de derde Shopware User Group, georganiseerd door Sition, af met een presentatie over de migratie naar Shopware binnen de Nederlandse markt.

Op 26 maart 2019 heeft de derde Shopware User Group plaats gevonden. Deze editie van de SWUG (Shopware User Group) werd georganiseerd door ons, Sition, en boden wij onszelf aan als host voor de avond. Wat wij merkten was dat er veel vraag was naar niet-technische onderwerpen en besloten ons daarom te richten op de (commerciële) mogelijkheden voor productmanagers, marketeers en de webwinkeleigenaren. Tijdens de Shopware User Group werden presentaties gegeven door enkele ervaren partijen op het gebied van e-commerce en Shopware. Waaronder een presentatie van Michel Doens (Sition) over Shopware migratie binnen de Nederlandse markt. Het was een interessante en inspirerende avond.  

 

Wie stappen over op Shopware

Jarenlang stond Magento bekend als leider op het gebied van open source e-commerce platformen. Het is een sterk platform met vele mogelijkheden. Vanuit analyses naar zoektermen op Shopware, Magento en oscommerce zien we toch dat naar mate de jaren ‘Magento’ daalt en Shopware terrein wint.

Shopware migratie

Shopware is evenals Magento een open source e-commerce platform. Het onderscheidt zich door in te spelen op de emotionele en inspirerende kant van e-commerce. Storytelling, user experience en gebruiksvriendelijkheid zijn peilers waar dit krachtige platform zich op richt. Door toe te spitsen op de mensen die het gebruiken, biedt het vele mogelijkheden om de engagement van klanten te vergroten. We zien in de markt dat steeds meer organisaties overstappen. Dit wordt gedaan vanaf meerdere platformen. Met natuurlijk de grootste, Magento. Zoals iedereen weet is het bij Magento 1 eind ondersteuning. Maar niet alleen vanaf Magento, we zien migratie naar Shopware met name van (naast Magento) Lightspeed, Drupal, Sana Commerce Divide, Propellor, SeoShop, WooCommerce en ShopIQ.

Waarom overstappen op Shopware

De hierboven genoemde platformen zijn gebaseerd op diverse types, zoals software as service, open source op basis van plug-in, e-commerce open source of e-commerce closed source. Maar we zien organisaties ook om diverse redenen overstappen:

  • Organisaties worden groter en krijgen verdere ambities tot groei.
  • Het pakket dat nu gebruikt wordt is te beperkt voor ze.
  • De mogelijkheden tot (internet) markteting opties zijn te beperkt.
  • Een einde van de ondersteuning (zoals we momenteel bij Magento zien).
  • Licentiemodel / TCO (Total Cost of Ownership).
  • Of, ten slotte, wegens gebruiksvriendelijkheid redenen.

Op welke versie stapt men over?

Software as service (B2C): zijn relatief eenvoudige projecten en staat een Professional versie vaak paraat.

Open source, met plug-in base (B2C): zijn vaak projecten met een aantal plug-ins en zien we vaak dat een Professional / Professional + versie geschikt is.

E-commerce open source (B2C/B2B): zijn complexere projecten, met veel modules en/of maatwerk plug-ins. Een migratie naar Professional + is daarvoor gewenst.

E-commerce closed source (B2C/B2B): zijn complexe projecten met B2B onderdelen, koppelingen en maatwerk plug-ins. Het opzetten van een B2B webshops brengt vaak complexiteit met zich mee en daarom is hierbij een de Pro + / Enterprise versie gewenst.

 

Migratie naar Shopware

Laten we het in kaart brengen. 70% Van de migraties zijn standaard mogelijk in Shopware, 20% is mogelijk met een plug-in uit de Shopware store en 10% wordt door middel van maatwerk plug-ins gedaan. Aan te raden hierbij is om het hele bedrijfsproces door te lopen. Denk hierbij aan zaken, zoals: retourneren, kortingen, facturatie, loyalty, etc. Maar benoem ook de zaken die ‘anders’ zijn in Shopware, bijvoorbeeld: varianten of promoties. Tot slot wordt als tip meegegeven om het maatwerk te inventariseren. Dit is vaak lastig te ‘zien’ voor de gebruiker (Magento). Om de overstap naar Shopware beter gestroomlijnd te krijgen, hanteren wij het volgende migratieplan:

  • Shops / subshops
  • Talen
  • Munteenheden
  • Klanten
  • Prijzengroepen of klant specifiek
  • Product typen: ‘simpel’ – ‘varianten’ – ‘bundels’ – ‘groepen’ – ‘configureerbaar’
  • URL structuur / redirects

Het migreren naar Shopware kan op verschillende manier. Het kan via een import / export (CSV/Excel), script & API, migratie tool Shopware, migratie tool derden of ten slotte via PIM of ERP. Waarbij wij persoonlijk onze voorkeur geven aan de eerste twee genoemde: de import / export (CSV/Excel) of via script & API.

 

Tips/ervaringen

  • Migratie is 90% volledig, fine-tune details;
  • Onderzoek maatwerk in huidige shop;
  • Beste ervaringen met CSV + Export script;
  • Orders via API;
  • Ruim eerst op voor de start van migratie.

 

De ‘Nederlandse’ markt: stand van zaken

Zoals we eerder al besproken, wint Shopware enorm veel terrein in de Nederlandse markt. Maar wat is de stand van zaken in de ‘Nederlandse’ markt met betrekking tot betaling of verzending? En wat betreft ERP, Omni Channel of internet marketing? Dit vonden wij interessante vragen en ook hier gaven wij graag onze visie op.

Payment service providers: Het hebben van een goed online betaalsysteem is een must have voor jouw webshop. Het is van belang dat gebruikers zo gemakkelijk mogelijk en veilig kunnen betalen. Momenteel wordt voornamelijk gebruik gemaakt van Pay.nl, Mollie, Multisafepay en Buckaroo. Zij bieden een dekking van haast 99%. Wat we daarnaast vaak zien is dat Adyen een gewenste partij is.

Verzending: Voor Shopware webshops zijn een aantal modules beschikbaar wat betreft de verzending. Evenals je betaalmethodes: onmisbaar in een goede webshop. Momenteel wordt voornamelijk gebruik gemaakt van Sendcloud (B2C), PostNL en Wuunder (B2C/B2B). Zij bieden een dekking van 80%. Echter merken wij enkele gewenste verbeteringen vanuit de markt, zoals bezorgtijden en pick-up points voor DPD, DHL en FedEx.

ERP: ERP is je Enterprise Resource Planning en is de software die gebruikt wordt binnen de organisatie ter ondersteuning van alle processen binnen het bedrijf. Het bestaat vaak uit modules die allemaal een specifieke taak ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan AFAS, Exact Online, Exact globe en MS Dynamics NAV. Dit is 60% standaard en 40% maatwerk.

Omni Channel Oftewel de geëvolueerde variant van Multichannel. Waar Channable zich naast marktplaatsen als Amazon en Ebay ook richt op Nederlandse marktplaatsen, bijvoorbeeld Bol.com of Marktplaats, richt Magnalister zich hier niet op.

Internet marketing Toepassingen voor internet marketing worden deels door Shopware zelf aangeboden, daarnaast zijn er ook andere partijen. Denk hierbij aan nieuwsbrieven, feed generatie, reviews of engagement.

  • Nieuwsbrieven: Shopware, Spotler, Mailchimp
  • Feed generatie: Shopware, Channable
  • Reviews: Widgets, e-mail BCC
  • Engagement: Nosto.

Conclusie 2019

We komen er niet omheen en zien het dermate terug binnen het vakgebied: Shopware maakt een sterke groei door in Nederland. Het wint steeds meer terrein ten opzichte van andere, vergelijkbare platformen. En terecht! Mede door het einde van de ondersteuning van Magento 1 zien we veel overstappers naar Shopware van Magento. We zien momenteel geen belemmeringen voor het gebruik van Shopware en biedt het de mogelijkheid om door middel van maatwerk plug-ins te migreren indien er een alternatief is. In conclusie geven we je een voorbeeld van een migratie van een ‘basis’ shop Magento 1 naar Shopware in een volgend overzicht:

  1. Inrichting: NL taalpakket / Thema
  2. Import: CSV import: categorieën, producten, varianten, plaatjes en vertalingen
  3. Promotions: Advanced Promotion Suite (Shopware)
  4. Search: Standaard! of Intelligent search (Shopware)
  5. Newsletter: Standaard! of Mailchimp
  6. Feeds: Standaard
  7. Payments: Pay.nl / Multisafepay
  8. Shipping: Wuunder
  9. Bundels: Plug-in bundles (third-party)
  10. PDF attachment: Standaard

Wat Shopware beter maakt is onder andere aanpasbaarheid, zoeken, feeds, shop beleving, snelheid, marketing mogelijkheden, product streams en customer streams. Daarentegen heb je ook dingen die in eerste instantie wennen zijn, bijvoorbeeld kortingen, credit factuur, vertalingen en varianten. Ten slotte willen we als tip meegeven om iedere 3-4 maanden te updaten voor security en updates!

 

Bekijk hier de presentatie terug

In dit artikel

No items found.

Meer insights

Overzicht
No items found.

Meer informatie?

Michel Doens
Partner
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
No items found.