Alternatieven voor Magento: Ontdek de Voordelen van Shopware en Shopify

Adobe heeft geen focus meer op het MKB, hoe zit het met Magento opensource en de toekomst? We geven je inzage in de stand van zaken anno 2024.

Sinds Adobe Magento heeft overgenomen, is er een toenemende onzekerheid ontstaan over de toekomst van het platform. Veel handelaren vragen zich af over de levensduur van hun Magento-oplossing, of ze een overstap moeten overwegen, en of er nog meer te halen valt uit hun investering. Met dit artikel hoop ik wat duidelijkheid te scheppen over de huidige situatie zoals ik die zie, en om deze vragen te helpen beantwoorden. Dit artikel biedt een overzicht van de ondergang van het Adobe Solutions Partner Programma, evenals het Magento-platform zelf. Dit vanuit mijn perspectief als eigenaar van het digitale e-commerce buro Sition, met meer dan 15 jaar ervaring in het werken met Magento.

In de beginperiode na de overname veranderde er niet veel; het product bleef grotendeels hetzelfde, net als de mensen en de ondersteuning die aan partners en bedrijven werd geboden. Maar toen, met een verontrustende snelheid, begonnen de dingen te veranderen, en niet ten goede. Adobe Solutions Partners zagen een snelle afname van Adobe's betrokkenheid. Als eerste verloren ze partnermanagers; een enorme en ongekende tegenslag. De sleutelcontacten binnen de Adobe-organisatie waren plotseling weg, zonder enige waarschuwing. Ze wisten niet meer tot wie we ze moesten wenden voor ondersteuning - een behoorlijk onvergeeflijke en onverwachte verandering van zo'n strategische partner. Ze werden volledig in het duister gelaten over de toekomst van het partnerschapsprogramma, evenals over de producten zelf. Wat ze zeker wisten, was dat dit geen goed teken was voor ons, of voor de klanten.

De retoriek van Adobe in het laatste jaar of zo is geweest over hoe goed Adobe Commerce gepositioneerd is om grote ondernemingen te ondersteunen. Op dit punt werd pijnlijk duidelijk dat Adobe zijn focus verschuift van het MKB naar grote merknamen - denk aan de Ikea's van deze wereld. Onze klanten vallen grotendeels binnen het MKB-segment, en daarom maakten we ons zorgen over de toekomst van hun oplossingen op het nu zo genoemde Adobe Commerce-platform - voorheen Magento Enterprise. De verschuiving naar grote ondernemingen past bij Adobe's uitgebreide productassortiment, waaronder hun Adobe Experience Manager, die gepaard gaat met een fors zescijferig jaarlijks licentiegeld. Het platform is nu een kleiner deel van een veel groter geheel; en hoewel het ongetwijfeld een sleutelfunctie in Adobe's strategie is, is het niet langer een primaire focus; meer een aanvullend product om Adobe's melkkoe te voeden.

Wat betekent dit voor die bedrijven met een Adobe Commerce-licentie? Voor nu niet veel, aangezien Adobe het product blijft ondersteunen en ontwikkelen. Kijkend naar de toekomst, heeft Adobe echter duidelijk gemaakt dat ze niet geïnteresseerd zijn in het MKB. Ik voorspel dat ze in het ergste geval de licentiekosten voor Commerce prohibitief zullen maken, hetzij rechtstreeks door de kosten aanzienlijk te verhogen, hetzij indirect door het op te nemen in een ander product zoals AEP, en handelaren te dwingen te betalen voor een veel grotere licentie. Het beste scenario is dat ze MKB's blijven toestaan het platform te gebruiken, misschien voor een beperkte tijd, maar weinig introduceren qua relevante functies of vooruitgang. Het meest recente bewijs voor deze bewering is de degradatie van een groot aantal Adobe Solutions Partners. Zonder waarschuwing of communicatie merkten partners (door naar de openbare Adobe SPP-directory te kijken) dat hun partnerschapsniveau was verlaagd, in sommige gevallen van Goud naar Brons, waardoor de bijbehorende voordelen verloren gingen. Hoewel dit ons niet overkwam omdat we op het Brons-niveau bleven, weet ik dat velen hierover in opstand kwamen. Het is duidelijk dat Adobe een paar grotere partnerbureaus heeft gekozen om samen te werken aan hun inspanningen voor grote ondernemingen; alle anderen zijn in de steek gelaten.

Gezien dit alles raad ik degenen op het platform sterk aan om voorzichtig te zijn bij het overwegen van een langdurige licentievernieuwing. Adobe lijkt duidelijk niet om u of de partners die u ondersteunen te geven. Zonder twijfel zal deze houding worden weerspiegeld in de toekomstige richting van het platform.

Maar hoe zit het met Magento Open Source? Er zijn veel bedrijven die deze gratis versie van het platform gebruiken. Historisch gezien waren de gratis en betaalde edities - Commerce en Open Source, voorheen respectievelijk Magento Community en Enterprise - zeer vergelijkbaar qua functieset en functionaliteit. Recentelijk zijn ze echter steeds meer gaan divergeren, met Adobe die nieuwe functies introduceert die alleen voor Commerce zijn, zoals gerichte microdiensten. Open Source is echter achtergelaten met weinig in de weg van noemenswaardige vooruitgang. Voor de overname door Adobe beweerde Magento altijd dat de Community Edition hun grootste concurrent was. Ze wisten echter dat de enorme wereldwijde gemeenschap die het bevorderde van onschatbare waarde was en cruciaal voor hun groei en succes. Het droeg op geen kleine manier bij aan de wereldwijde adoptie ervan en werd erkend als het toonaangevende open-source e-commerceplatform. Het dreef innovatie op een manier die een gesloten bronproduct nooit kon.

De nieuwe richting die Adobe met Commerce inslaat, heeft geleid tot een aanzienlijke afname van de betrokkenheid bij de gemeenschap. Adobe heeft het Magento-merk gedood en als gevolg daarvan heeft het ecosysteem en de gemeenschap die het ondersteunt enorm geleden onder verloop. Voor bedrijven betekent dit minder bureaus en ontwikkelaars die met het platform werken, en een gebrek aan innovatie met het product zelf.

Het is duidelijk dat de dagen van Magento geteld zijn. Voor nu wordt het nog onderhouden vanuit een beveiligingsstandpunt, maar ik verwacht geen verdere significante vooruitgang. Bovendien is Magento al verouderd door een gebrek aan investeringen. Bijvoorbeeld, de front-end is, en is altijd geweest, traag. Ontwikkelaars hebben ongelooflijk hard moeten werken om deze beperking te overwinnen, wat steeds belangrijker is geworden gezien de nadruk die Google legt op snelheid bij het bepalen van rankings. Dat gezegd hebbende, is het leven van Magento enigszins verlengd door de gemeenschap, die heeft gereageerd op deze grote tekortkoming. De mensen bij Hyvä hebben een volledig nieuwe front-end ontworpen - het is modern, en het is snel - en er is geen twijfel dat het Magento nieuw leven heeft ingeblazen. Het werk dat door Hyvä is verricht, verdient lof, aangezien het bedrijven heeft geholpen competitief en relevant te blijven in het licht van een steeds ouder wordend platform. Er is ook Mage-OS - een "fork", of kopie, van Magento Open Source, gecreëerd en ontwikkeld door prominente leden van de gemeenschap die ook hebben gezien welke kant de wind op waait. Het staat echter nog in de kinderschoenen, en het valt nog te bezien of het enige tractie zal krijgen. Mijn persoonlijke mening is dat deze inspanningen om het platform te ondersteunen en te behouden niet meer zijn dan noodverbanden op een wond die waarschijnlijk niet zal genezen. Hyvä, in het bijzonder, is een waardevol initiatief; het biedt essentiële ondersteuning voor een stervend platform, maar heeft geen lange termijn toekomst en zal uiteindelijk worden uitgeschakeld. Het is tijd om los te laten en verder te gaan.

Dit brengt ons bij de cruciale vraag: wat nu? Als u een bedrijf bent met Magento in het hart van uw digitale handelsaanbod, wat moet u dan doen? Dit is een vraag waar wij bij Sition veel tijd en energie aan hebben besteed. Het toekomstige succes van ons bedrijf, en die van onze klanten, hangt af van het vinden van de juiste oplossing. Een oplossing die de kernkwaliteiten heeft van wat Magento ooit was: krachtig, flexibel, aanpasbaar, met ondersteuning van een wereldwijd netwerk van oplossingsaanbieders en ontwikkelaars. Het team van Sition heeft maandenlang onderzoek gedaan naar het toenemende aantal beschikbare e-commerce platforms, diensten en technologieën. Met onze meer dan 15 jaar ervaring in het architectureren, ontwerpen, optimaliseren en onderhouden van e-commerce oplossingen, hebben we elk gebied en elke optie nauwgezet onderzocht. Als resultaat van onze inspanningen ben ik verheugd aan te kondigen dat we een sterke, duurzame en alom betere oplossing hebben gevonden om onze bedrijven te ondersteunen, en inderdaad de meeste MKB's, nu en in de verre toekomst.

Gezien de uitdagingen en onzekerheden die Adobe's richting met Magento met zich meebrengt, is het duidelijk dat bedrijven behoefte hebben aan alternatieve platforms die niet alleen voldoen aan hun huidige behoeften, maar ook klaar zijn voor de toekomst. In deze context zijn Shopware en Shopify uitstekende alternatieven die overwogen moeten worden. Deze platforms bieden de kracht, flexibiliteit en aanpasbaarheid die Magento-klanten gewend zijn, maar met een nieuwe focus op innovatie, gebruiksvriendelijkheid en een sterke ondersteuningsgemeenschap.

Shopware, met zijn krachtige flexibiliteit en diepgaande aanpasbaarheid, is ideaal voor bedrijven die een unieke e-commerce ervaring willen creëren. Shopify, bekend om zijn eenvoud en snelle setup, is perfect voor kleinere bedrijven die snel online willen zijn met een betrouwbare en gebruiksvriendelijke oplossing.

Voor bedrijven die op zoek zijn naar een nieuw thuis voor hun digitale handelsplatform, vertegenwoordigen Shopware en Shopify niet alleen levensvatbare alternatieven, maar ook de kans om deel uit te maken van dynamische en innoverende gemeenschappen. Deze platforms bieden de tools en flexibiliteit die nodig zijn om concurrerend te blijven in de snel evoluerende wereld van e-commerce, terwijl ze een solide basis leggen voor groei en succes in de toekomst.

Kortom, hoewel het tijdperk van Magento zoals we dat kennen misschien ten einde loopt, is het essentieel om te onthouden dat er krachtige en veelbelovende alternatieven zoals Shopware en Shopify beschikbaar zijn. Deze platforms kunnen niet alleen de erfenis van Magento voortzetten qua flexibiliteit en aanpasbaarheid, maar bieden ook nieuwe mogelijkheden voor innovatie en groei. Het is tijd voor bedrijven om vooruit te kijken en een nieuwe weg in te slaan met partners die hun succes en groei op lange termijn vooropstellen.

De transitie van Magento naar alternatieve platforms zoals Shopware en Shopify kan worden gezien als een nieuwe start, een kans om uw digitale handelservaring opnieuw uit te vinden en te optimaliseren voor de huidige eisen van de markt. Beide platforms zijn ontworpen met het oog op toekomstige groei, zodat u zich kunt aanpassen en evolueren naarmate uw bedrijf groeit en de markt verandert.

Shopware staat bekend om zijn uitgebreide aanpassingsmogelijkheden, waardoor bedrijven een unieke en gedifferentieerde online ervaring kunnen bieden die echt resoneren met hun doelgroep. Het platform is ook sterk gericht op het creëren van een gemeenschap van ontwikkelaars en partners, vergelijkbaar met wat Magento in zijn hoogtijdagen bood. Dit zorgt voor een rijke pool van kennis, middelen en ondersteuning die beschikbaar is voor iedereen die betrokken is.

Shopify, aan de andere kant, blinkt uit in gebruiksgemak en snelle implementatie, waardoor het een uitstekende keuze is voor kleine tot middelgrote bedrijven die hun online aanwezigheid snel willen opbouwen of uitbreiden. Met zijn uitgebreide bibliotheek aan apps en integraties biedt Shopify flexibiliteit en functionaliteit die kan worden aangepast aan de specifieke behoeften van uw bedrijf, zonder de noodzaak voor uitgebreide technische expertise.

Door de overstap te maken naar een van deze platforms, kunnen bedrijven niet alleen profiteren van verbeterde prestaties en functionaliteit, maar ook van een vernieuwde focus op klantbetrokkenheid en -tevredenheid. Dit is essentieel in het hedendaagse digitale landschap, waar de verwachtingen van consumenten voortdurend evolueren en de concurrentie heviger is dan ooit.

In conclusie, hoewel het afscheid van Magento voor sommigen misschien moeilijk is, biedt het ook een waardevolle gelegenheid om te innoveren en vooruit te gaan met sterke, ondersteunende platforms die klaar zijn om aan de behoeften van zowel vandaag als morgen te voldoen. Shopware en Shopify staan klaar om u te ondersteunen bij elke stap op weg naar e-commerce succes, met de tools, technologie en gemeenschap die nodig zijn om te gedijen in het digitale tijdperk.

De keuze voor Shopware of Shopify als uw volgende e-commerce platform betekent niet alleen het veiligstellen van de toekomst van uw online bedrijf, maar ook het omarmen van een wereld van nieuwe mogelijkheden. Laten we samen deze stap zetten naar een succesvolle digitale toekomst

In dit artikel

Meer informatie?

Michel Doens
Partner
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.